Cerny den na burzach: blaznive syckovani, ci realna predtucha?

Vážení přátelé, prozradím vám malé tajemství.

A to tajemství je, že se mi vůbec nechtějí líbit globální akciové trhy.

Jistě, už dlouho se nad akciovými trhy ošklíbám a tvrdím, že aktuální ceny akcií globálně neodpovídají jakési „vnitřní hodnotě“. Dlouhodobě tvrdím, že skutečnost, že centrální banky zejména v USA, v Evropě a v Japonsku hrnou do ekonomik levné peníze buldozerem, nevede sice k růstu spotřebitelské inflace (tedy k růstu cen zboží a služeb), ale zato vede k poněkud méně obvyklé inflaci cen cenných papírů a dalších finančních produktů. Že, jednoduše řečeno, ceny (nejen) cenných papírů jsou velmi nadhodnocené. A také jsem vždy tvrdila, že tato gigantická cenová bublina, která se nafoukla na akciových, dluhopisových i derivátových trzích, sice může existovat dost dlouho, ale přesto je do budoucna doutnajícím sudem střelného prachu. Potud nic nového.

Ale tentokrát to myslím jinak. Tentokrát nemám na mysli žádná „moudra“ o inflaci cen cenných papírů, o poměru P/E a dalších oblíbených analytických serepetičkách. Tentokrát mám na mysli něco, co se mnohem hůř balí do odborných pojmů, které obvykle analytici finančních trhů používají. Mám na mysli prachobyčejný špatný pocit. Takové to divné šimrání v žaludku. Možná by se mu dalo říkat intuice.

Kudy chodím, tudy slyším maximální spokojenost: Ekonomika roste. Inflace veškerá žádná, ale deflace to také není. Zaměstnanost solidní. Hlasování o Brexitu je už za námi, takže ať už jednání o konkrétní podobě Brexitu dopadnou jakkoliv, horší než onen šok, který přinesla noc po hlasování, to být nemůže… A tak dál a dál. To je ale jen jeden úhel pohledu. Já to vidím o dost jinak.

Tak zaprvé: Evropská ekonomika sice ještě roste, ale už zpomaluje. Je v sestupné fázi hospodářského cyklu.

Zadruhé: Čína zpomaluje už dlouho. Zatím nic nenasvědčuje, že by se její pád brzdil.

Zatřetí: Evropské banky jsou v tristním stavu. Německá vláda sice dělá všechno možné, aby navenek ukazovala ramena, ale v realitě má s Deutsche Bank zavařenou hlavu víc než dost. Slibované snížení 14miliardové pokuty (v USD) pro Deutsche Bank zatím pořád nepřišlo. O italských bankách raději ani nemluvím.

Začtvrté: Bylo by logické, kdyby v době růstu neposkytovaly centrální banky ani vlády ekonomikám žádná anabolika k podpoře růstu a naopak v době krize začaly ekonomiku podporovat. Skutečnost je ale přesně opačná. V době růstu, tedy třeba v letech 2015-16, pumpovaly centrální banky do ekonomik peníze, seč jim síly stačily. Dnes, když ekonomiky začínají zpomalovat, mají už vystřílenou všechnu munici a začínají mluvit o útlumu svých podpůrných politik. V USA se mluví o zvýšení úrokových sazeb údajně na konci roku (já mu moc nevěřím), v Evropě se mluví o postupném utlumování programu výkupu dluhopisů. A to v době, kdy očividně přichází globální hospodářské zpomalení! Centrální banky fungují přesně naruby, než by měly!! (V ČR takto naruby funguje načasování zavedení a zase zrušení intervenčního režimu.)

Zapáté: V USA jsou za dveřmi volby, které by potenciálně mohla vyhrát (z pohledu finančního světa) ta nejkontroverznější osoba za dlouhá desetiletí.

Každá z těchto jednotlivostí sama o sobě ještě není nijak zvlášť likvidační. Ale jejich souběh se mi vůbec, ale vůbec nechce líbit. Obyčejně jsem v otázkách finančního trhu dost rezervovaná k nějakým pofiderním věšteckým neodborným názorům. Ale tentokrát si výjimečně dovolím dát průchod svým poněkud neodbytným a mrazivým pocitům. A tyto pocity mi říkají: Stav, v jakém se právě nyní světový finanční trh nachází, mi něčím připomínají léto 2008. Alternativně rok 1987, který jsem sice zažila ve věku dětském a navíc ještě zpoza východního socialistického bloku, nicméně literatura o něm mluví dostatečně. Tehdy, v létě 2008 i 1987, většina lidí si jakékoliv pesimistické myšlenky také nepřipouštěla, ačkoliv tu už dávno byly subtilní varovné náznaky.

A pak na podzim ze dne na den přišlo zhroucení akciových trhů.

Pokud by snad má intuice byla správná, můžeme už jen doufat, že u doutnajícího sudu nepřeskočí jiskra.

 

 

NextBlog

Na nextBlogu naleznete nejen aktuální postřehy ze světa financí, ale téže zajímavé odkazy na věci, které nás zajímají a baví. Doufáme, že Vás budeme nejenom informovat, ale i bavit a téže vzdělávat.